Ihan näin kaikille tiedoksi, että minulta ei kannata odota ystävänpäiväkortteja! Olen tullut siihen tulokseen, että boikotoin koko hommaa. Ystävänpäiväkorttien lähettely on vain Itellan ja korttitehtailijoiden tapa saada lisää rahaa itselleen. Sinänsä ystävänpäivä on hieno asia, mutta minä ainakin yritän muistaa ystäviäni muulloinkin kuin tuollaisena pakottamista tyrkyttävänä päivänä!

Sitä paitsi Wikipedia kertoo ystävänpäivästä seuraavaa:

"Ystävänpäivä on luultavasti saanut alkunsa muinaisen Rooman Lupercalia-juhlista. Nuoret miehet kokoontuvat Palatinus-kukkulalla olevaan luolaan ja uhrasivat vuohia ja koiran. Juhlan jälkeen nuoret miehet kulkivat ympäriinsä vuohennahkoihin pukeutuneina ja läiskivät vastaantulijoita vuohennahkaisilla remmeillä. Sen uskottiin lisäävän hedelmällisyyttä.

Kristityt yrittivät lopettaa tämän juhlan 400-luvun lopussa, mutta kun se ei onnistunut, he omaksuivat sen itse. Kristityillä juhla on ollut kahden Valentinus-nimisen kristityn pyhimyksen päivä, mutta ei tiedetä tarkkaan kumpaa Valentinusta on tarkoitettu. Toinen näistä henkilöistä oli roomalainen pappi ja toinen Ternin piispa. Päivä omistettiin Valentinukselle vuonna 350.

Vasta 1800-luvun alussa Valentinuksen perinne siirtyi Atlantin yli Yhdysvaltoihin. Siitä kasvoi nopeasti suuri kansanjuhla kortteineen ja lahjoineen. Samaan aikaan päivän vietto oli jo unohtunut monissa Euroopan maissa.

Ystävänpäivää on Suomessa vietetty 1980-luvulta lähtien. Se on muodostunut toiseksi suosituimmaksi korttipäiväksi joulun jälkeen. Amerikkalaisesta Valentinuksen päivästä poiketen suomalainen ystävänpäivä on yleisemmin ystävien muistamisen, ei vain rakastavaisten juhlapäivä.

Lisäksi posti on tehnyt ystävänpäivästä tunnetun. Yhdysvalloissa on muun muassa tytöillä sellaisia uskomuksia, että ensimmäinen mies, joka kävelee heitä vastaan ystävänpäivänä, on Valentine, eli se heidän oikeansa. Lisäksi ystävänpäivänä omenan halkaiseminen ja siementen lukumäärän laskeminen todistaa sen, kuinka monta lasta kyseinen tyttö saa."

Joten pitäisikö ystävänpäivänä nyt sitten pukeutua vuohennahkoihin vai laskea omenan siemeniä? Noihin uskoen, en ainakaan uskaltaisi pitää silmiäni auki aamulenkillä tuolla kyläpahasessa, jossa asun... =D