Käväisin sitten viime viikolla parhaan ystäväni kanssa neljän päivän reissulla Skotlannissa, Edinburghissa. Oli aivan loistava reissu ja pakko se on myöntää, että sydän jäi Skotlantiin...

Käveltiin noiden päivien aikana aivan mielettömästi! Vaikka olis syöty mitä, niin kalorit kyllä kului heti, siihen malliin me tepasteltiin ympäri kaupunkia paikasta toiseen. Ainoan kerran kuin hyppäsimme bussiin oli tullessa ja mennessä lentokentälle.

Kamera oli tietty koko ajan kädessä, ja se onkin suurin syy miksen jaksanut raahata järkkäriä mukaani, vaan kaikki kuvat napsin pienellä digipokkarilla :) Ja tulihan niitä kuvia napsittua :) Erityisesti kaupungista ja rakennuksista, sekä ystävästäni. Ystäväni kuvia en tänne laita näytille, mutta tässä muutamia kuvia kaupungilta...

Kirkkoja oli joka toisessa kulmassa. Mutta ne olivat todella kauniita ja etenkin iltaisin valot loistivat niistä upeasti. Kävimme yhdessä sisälläkin ihastelemassa hautakammioita ja seiniin kirjoitettuja muistokirjoituksia.

Vanhan kaupungin kapeat sivutiet oli todella kapeita ja jyrkkiä, ja äärimmäisen liukkaita sateella. Meillä oli tarkoitus mennä kummituskierrokselle lauantai-iltana, mutta tuolloin satoi kaatamalla emmekä sitten viitsineet lähteä matkaan. Kaikki energia olisi kulunut pystyssä pysymiseen noilla kujilla ja vielä sateenvarjo kädessä :( Ensi kerralla sitten, kun ei sada!

Edinburghin linnan ympäristö tuli hyvin tutuksi päivien aikana. Kävelimme sen ohi varmaan parikymmentä kertaa :D Itse linnassa emme tällä kertaa käyneet, mutta linnan pihalla kuitenkin. Siellä pidettiin Edinburghin Military Tattoo, jonne meillä oli liput ensiesitykseen! Ja oli aivan upea ilta! Esitys kesti parisen tuntia ja siinä oli tietenkin säkkipillimusiikkia, mutta myös paljon muuta. Orkesterit soittivat, esittivät upeita koreografioita, oli laivaston esittelyä eri kilpailujen muodossa ja hollantilainen orkesteri pisti pystyyn kunnon shown :) Oli todellakin upea ilta, ja vielä upeassa säässä, ja tuonne on päästävä ehdottomasti uudestaan!

Linnan seinille heijastettiin illan pimetessä erilaisia kuvioita ja niistä tuli näpsittyä melkoisesti kuvia.

Kävelimme yhtenä päivänä myös Calton Hillille, joka on vain sadan metrin korkuinen kukkula lähes keskellä keskustaa. Tarkoituksena oli aluksi, että olisimme kiivenneet Arthur´s Seatille, mutta se jää nyt seuraavaan kertaan. Arthur´s Seat on vain 251 metriä korkea, mutta kun sen näki ihan oikeasti livenä, niin ymmärsi ettei sinne ehdi kiivetä tunnissa eikä parissa... Vaatii hieman enemmän aikaa :) Mutta Calton Hilliltä oli myös loistavat näkymät. Yllä olevassa kuvassa näkyy Edinburghin satama, jossa emme myöskään ehtineet käymään vielä tällä reissulla.

Edinburghissa alkoi meidän ollessa siellä myös Fringe Festival, jossa oli aivan ääretön määrä esiintyjiä. Festivaalit kestävät kolmisen viikkoa ja silloin kaupunki on täynnä esityksiä laidasta laitaan. Monet puffasivat omia esityksiään Royal Milella (katu joka alkaa linnalta ja päättyy kuningattaren kesäasunnolle) ja monet myös esiintyivät Milella ilmaiseksi. Siinä tulikin seistyä aika monta tuntia ja vain ihasteltua esityksiä. Säkkipillimusiikin lisäksi nähtiin paljon erikoisia esityksiä, kuten kuinka aikuinen mies pujotteli itsensä tennismailan läpi (siis sen osan missä verkko yleensä on)!!! Muutama pakkopaitaesityskin tuli nähtyä sekä taitavaa tulisten miekkojen heittelyä.

Perinteistä skotlantilaista ruokaakin tuli maistettua. Mulla oli haggiksesta sen verran pahat ennakkokäsitykset etten uskaltanut sitä edes tilata, mutta ystäväni tilasi, ja maistoin sitä häneltä. Ihan tuli huono omatunto kun en itse haggista sitten tilannut. Maku ei ollut laisinkaan niin paha kuin olin ajatellut. Itse asiassa se maistui samalta kuin pasteijoiden sisällys, eli lihalta ja riisiltä hyvillä mausteilla. Tietenkään maistellessa ei viitsinyt ajatella, että tässä nyt syödään lampaan sisäelimiä ja suolia :) Olihan siinä oikein lampaanlihaakin. Söimme tuon todella hienossa ravintolassa eikä annos edes haissut, mutta illalla kun olimme pubissa ja naapuripöytään tuotiin uppopaistettuja haggispyöryköitä, niin silloin se haju tuntui kyllä kunnolla. Halvemmalla saa siis haisevaa haggista, rahalla saa haisematonta :D

Asuimme reissun ajan bed & breakfastissa hieman vanhan kaupungin ulkopuolella. Emme halunneet asua hotellissa, sillä kaikki hotellit ovat samanlaisia tylsiä paikkoja, vaan etsimme elämyksiä ns. tavallisten ihmisten joukosta. Tämä b&b oli todella mukava paikka, vaikka lopulta vietimmekin siellä hyvin vähän aikaa, muutama tunti yössä ;) Ja sieltä oli vajaa 10 minuutin kävelymatka vanhaan kaupunkiin, joten sijainniltaankin se oli loistava. Sitä piti vanhemman puoleinen rouva, joka neuvoi joka asiassa ja siivosi huoneemme JOKA päivä! Emme olisi kaivanneet siivousta päivittäin, tai varsinkaan vaatteidemme viikkausta ja ripustusta kaappiin, mutta tämä nyt oli käytäntö :)

Illat vietimme sitten Edinburghin lukuisissa pubeissa. Meno on hieman erilaista kuin suomalaisissa pubeissa, mutta hyvin me soluttauduimme joukkoon. Whiskyä tuli tietenkin juotua, kun whiskyn kotimaassa olimme, mutta kotiin asti emme viitsineet whiskyä kantaa.

Reissu oli aivan loistava ja nyt jo suunnittelemme ensi kesän matkaa, tietty samaan paikkaan! Tattoo-liput tulevat myyntiin vasta marraskuun lopulla, mutta eiköhän me ne silloin hankita ja katsella samalla uusi b&b, hieman lähempänä linnaa ja Royal Milea, ja lennetä matkaan taas ensi kesänä :)

Tack S för en superb resa!!!!!